marți, 7 ianuarie 2014

Cele 7 minuni ale lumii antice




  • Piramida Mare din Gizeh


Aceasta este singura minune a lumii ce nu necesită descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poeților. Este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculații referitoare la formă, mărime și prezentare. Este cea mai veche și totuși singura care a supraviețuit timpului.



Se crede ca Marea Piramida a fost construita in timp de 20 de ani. Prima data a fost pregatit locul, apoi blocurile au fost transportate si asezate. O carcasa exterioara ( ce a disparut de-a lungul anilor) a fost folosita pentru a netezi suprafata. Cu toate ca nu se stie cum au fost asezate pietrele, exista mai multe teorii. Una din teorii vine cu ipoteza ca a fost construita o rampa dreapta sau in spirala, care a fost marita pe masura ce constructia a continuat. Aceasta rampa, stropita cu noroi si apa, ar fi facilitat plasarea blocurilor de piatra.
De-a lungul istoriei, Marea Piramida din Giza a stimulat imaginatia umana. In 1798, cand Napoleon a invadat Egiptul, si-a exprimat surpriza prin celebra replica: "Soldati! 40 de secole ne privesc din varful piramidei".
In ziua de azi, Marea Piramida din Egipt, este inclusa, impreuna cu alte piramide si Sfinxul, in regiunea turistica a Platoului Gizeh.




  • Gradinile suspendate din Babilon

 Multi isi imagineaza gradinile suspendate din Babilion pline de flori, fructe, cascade, animale si terase suspendate. Este foarte posibil insa ca aceste gradini sa nu fi existat decat in imaginatia poetilor si istoricilor greci. Acestia localizau aceste gradini la sud de Bagdad, pe malul raului Eufrat, in Iraqul de azi.


In timp ce cele mai descriptive scrieri privitoare la gradini vin de la istoricii greci, babilonienii nu pomenesc nimic despre existenta lor. Pana si istoricii care au facut descrieri detaliate ale gradinilor suspendate nu le-au vazut niciodata.
Istoricii moderni sustin ca atunci cand soldatii lui Alexandru cel Mare au ajuns pe pamantul fertil al Mesopotamiei si au vazut Babilonul, au fost asa de impresionati ca atunci cand s-au intors acasa au povestit tuturor despre spectaculoasele gradini si palmieri din Mesopotamia. Imaginatia poetilor si a istoricilor antici au creat din aceste povesti una dintre minunile Lumii Antice.
Abia in secolul 20, au fost descoperite cateva mistere legate de Gradinile Suspendate. Arheologii inca mai incearca sa adune dovezi suficiente inainte de a trage concluzii despre locatia Gradinilor, a sistemului lor de irigare si a aspectului lor.

  • Statuia lui Zeus din Olimpia



 Este una din cele 7 minuni ale lumii si este statuia stapanului zeilor din Olimp in onoarea caruia se tineauJocurile Olimpice antice. Se afla in orasul antic Olimpia, pe coasta de de vest a Greciei. In timpul Jocurilor Olimpice toate razboaiele se opreau, atleti veneau din Asia Mica, Siria, Egipt si Sicilia sa sarbatoreasca Olimpiadele si se inchine regelui zeilor: Zeus.


Cel care a sculptat statuia a fost Fidias, care si-a inceput lucrarea in anul 440 I.Hr. Statuia era atat de inalta incat vizitatorii au descris mai mult tronul decat pe Zeus insusi. Picioarele tronului erau decorate cu sfincsi si figurine inaripate reprezentand victoria. Zei greci si personaje mitologice impodobeau scena de asemenea.: Apolo, Artemis, Niobe si copii.








Au existat copii ale statuiei, incluzand un imens prototip in Libia, la Cyrene, insa nici unul nu a supravietuit pana in zilele noastre.






  • Templul zeitei Artemis din Efes

 Templul Artemisei din Efes a fost un templu construit in onoarei zeitei Artemis, zeita vanatorii si a naturii, si este localizat de istorici in vechiul oras Efes, in Turcia de azi.Templu a servit atat ca institutie religioasa, cat si ca piata. Ani de zile a fost vizitat de negustori, turisti, artizani si regi care au platit omagiu zeitei, impartind castigurile cu ea. Sapaturi arheologice recente au scos la iveala daruri de la pelerini incluzand statuete ale zeitei din gold si fildes, cercei, bratari si coliere, aduse din India si Persia.
In noapte de 21 iulie I.H., un barbat pe nume Herostratus a ars templul zeitei Artemis cu intentia de a-i imortaliza numele. Destul de ciudat este ca, in aceeasi noapte s-a nascut Alexandru cel Mare. Istoricul Plutarch a scris ca "zeita era prea preocupata cu nasterea lui Alexandru cel Mare ca sa trimita ajutor templului ei". Dupa ce Alexandru a cucerit regiunea Asia Minor, a ajutat la reconstruirea templului.


  • Mausoleul din Halicarnas

 Precum Marea Piramida din Gizeh, Mausoleul este mormant al unui rege antic si reprezinta una din cele 7 minuni ale lumii anticeMausoleul este insa foarte diferit de Marea Piramida si si-a castigat locul printre cele 7 minuni ale lumii din alte motive. Geografic, se afla in apropierea Templului zeitei Artemis din Efes si a impresionat prin frumusetea mormantului, nu prin marime.



Mausoleul a fost ridicat de catre regele Masollos din Caria. Proiectul construirii mausoleului a fost conceput de catre sotia si de catre sora sa, Artemisia. Constructia a fost terminata in anul 350 I.Hr., la 3 ani de la moartea regelui si la un an dupa moartea Artemisiei. Pentru 16 secole, Mausoleul din Halicarnas a ramas intr-o stare stare buna, pana cand un cutremur a cauzat daune acoperisului si coloanelor. La inceputul secolului XV, Cavalerii din Ordinul Sfantului Ioan de Malta au invadat regiunea si au construit un castel masiv al cruciatilor. Pentru fortificare, au folosit pietrele Mausoleului. Pana in anul 1522, fiecare bloc de piatra a fost folosit pentru alte constructii.
Castelul din Bodrum exista si in ziua de azi, piatra slefuita si blocurile de marmura din Mausoleu pot fi usor recunoscute in zidurile constructiei. Cateva statui care au supravietuit pana in zius de azi sunt expuse laBritish Museum din Londra. Aceste statui include statui si placi in care se infatiseaza lupte din greci si amazoane. Pe locul Mausoleului, numai fundatia a mai ramas, acolo unde se afla o data una dintre cele 7 minuni.

  • Colosul din Rhodos
 De la constructia pana la disparitia sa nu au trecut decat 56 de ani, insa Colosul din Rhodos si-a castigat un binemeritat loc in faimoasa lista a celor 7 minuni ale lumiiColosul din Rhodos nu a fost numai o statuie gigantica, ci si un simbol al unitatii locuitorilor insulei Rhodos.
Constructia Colosului a durat 12 ani si a fost terminat in anul 282 I.Hr. Ani de zile, statuia a stat la intrarea in port, pana ce in 226 I.Hr. un puternic cutremur a lovit insula Rhodos. Orasul a fost foarte avariat, iar Colosul s-a rupt de la punctul cel mai slab: genunchiul. Locuitorii au primit imediat o oferta de la regele Ptolomeu II al Egiptului de a ajuta la restaurarea statuii. Oracolul consultat care a interzis reconstructia, iar ofertan                                                                                                             regelui a fost respinsa.

Timp de un mileniu statuia a stat in ruini, pana ce in anul 654, arabii au invadat insula Rhodos. Ei au dezmembrat Colosul din Rhodos si au vandut fragmentele unui evreu din Siria. Fragmentele au fost transportate cu ajutorul a 900 de camile.


Cu toate ca nu mai exista in ziua de azi, vechea minune a lumii a inspirat multi artisti moderni, precum sculptorul frances Auguste Bartholdi, care este cunoscut azi pentru celebra sa lucrare: Statuia Libertatii.





  • Farul din Alexandria

 Dintre toate cele 7 minuni ale lumii antice, numai una a avut si o utilizare practica, nu numai o frumusete arhitecturala: Farul din Alexandria. Pentru marinari, asigura o intoarcere in siguranta in Portul cel Mare. Pentru arhitecti a fost insa cea mai inalta cladire de pe Pamant. Oamenii de stiinta au fost insa fascinati de misterioasa oglinda a carei reflectie putea fi vazuta pana la 50km in largul marii.
Proiectul constructiei farului a fost conceput si initiat in 290 I.Hr. de Ptolomeu Soter, comandantul luiAlexandru cel Mare, care a preluat puterea in Egipt dupa moartea acestuia, dar a fost finalizat dupa moartea acestuia, de catre fiul sau Ptolomeu Philadephus. Sostratus a fost arhitrectul farului, dar calcule detaliate cu privire la structua si accesorii au fost desfasurate in celebra Biblioteca din Alexandria. Secole de-a randul, Farul din Alexandria a fost folosit pentru a ajuta la gasirea portului, folosind focul pe timp de noapte si reflectiile razelor solare pe timp de zi. Farul a fost inscriptionat pe monedele romane, la fel cum cele mai renumite monumente de azi se afla pe bancnotele din intreaga lume.
In anul 956, un cutremur in Alexandria a cauzat pagube minore farului, insa alte doua cutremure, in 1303 si 1323, au lasat semne adanci . Farul a fost complet distrus dupa ce mamelucul egipteam Qaitbay a hotarat sa fortifice apararea Alexandriei, construind un fort medieval pe locul unde se afla farul, folosind piatra si marmura cazuta din acesta.
Dintre cele 6 minuni ale lumii antice care nu mai exista azi, Farul din Alexandria a fost ultimul care a disparut. Datorita acestui lucru, exista informatii exacte cu privire la localizarea si aspectul acestuia. Scriitori antici precum Strabon sau Plinius cel Batran ne-au oferit scurte descriri ale turnului. Ei povestesc cum oglinda misterioasa se putea reflecta pana la zeci de kilometrii departare. Legenda ar spune ca oglinda era folosita pentru a detecta si a arde vasele de razboi inamice inainte ca acestea sa ajunga la mal.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu