marți, 7 ianuarie 2014

Cele 7 Minuni ale lumii Medievale





  • Grota celor zece mii de Buddha
 În grota Long-Men construcţiile au început în anul 494 d.Hr., când împăratul şi-a mutat capitala imperiului în oraşul Luoyang, regiunea Henan. Templele şi statuile din grota Long-Men au fost sculptate din piatră cenuşie de calcar. Această grotă adăposteşte în jur de 10000 de statui care îl reprezintă pe Buddha. Cel mai mare sanctuar este templul Fengxian. Aici se găseşte o statuie a lui Buddha de 17 m, fiind înaltă ca un copac viguros. 

Pe lângă reprezentari de dimensiuni mici ale lui Buddha, se mai găsesc aici si o mulţime de figuri ale unor muzicieni care cântă la flaut, ţambal, harpă şi alte instrumente muzicale. Sculptura budista in peretii grotelor a incetat in sec. al XIX-lea odata cu sfarsitul dinastiei Ming.











  • Marele Zimbabwe

 Cuvântul zimbabwe înseamnă „casă din piatră” în dialectul bantu african. Numele statului african Zimbabwe provine de la acea imensă câmpie de ruine de piatră din sudul Africii care constituie una din cele şapte minuni ale lumii medievale. Marele Zimbabwe a fost, intre secolele VIII-XV p. Chr., centrul unui bogat imperiu african.








 A fost construit sub forma unui vast labirint de ziduri curbe din piatră, în interiorul cărora se aflau locuinţe umane şi unde s-a dezvoltat un înfloritor comerţ cu metale şi pietre preţioase, fildeş, mirodenii, sticlă, porţelan sau mătase – mărfuri care circulau la acea vreme până în Europa şi India.












  • Angkor Wat 
 Angkor Wat este un superb templu din Angkor, oraşul ruină situat în partea de nord-vest a Cambodgiei. Angkor a fost capitala fostului imperiu Kahmer. Templul ocupă o suprafaţă de aproape 2,5 km. A fost descoperit de un misionar francez, care a defrişat o mică potecă în jungla deasă, a Cambodgiei. Peste o sută de temple situate în mijlocul junglei erau în paragină de peste patru secole. 



Templul a fost construit la începutul sec. al XII-lea de către Surjavarman al II-lea, pe malul lacului Tonle Sup, templul fiind închinat zeului hindus Visnu. Templul cu trei etaje era îngrădit de o curte în formă pătrată. Înălţimea turnurilor în formă de muguri de lotus măsura 60 m. Coridoarele templului erau acoperite de o mulţime de sculpturi care reprezintă secvenţe din miturile străvechi. Templul simbolizeaza muntele Meru, care avea 5 varfuri si era considerat simbolul locuintelor zeilor hindusi.



  • Krak des Chevaliers
Această cetate din Siria, situata la aproximativ 40 km de orasul Homs (aproape de granita cu Libanul), este una dintre cele mai grandioase exemple privind arhitectura obiectivelor militare construite în Evul Mediu. 
A fost construită de către cruciaţii, care se luptau pentru a recuceri de la musulmani, adepţi ai religiei islamice, Pămâtul Sfânt. Cetatea cavalerilor a fost construită pe un vârf de deal, la 650 m deasupra nivelui mării. Krak de Chevaliers era aproape imposibil de cucerit,ea avea două ziduri înalte de protecţie şi 13 bastioane. Zidul interior era mai înalt decât cel exterior, între cele două ziduri era un şanţ cu apă şi un şanţ de apărare. Fortăreaţa se întindea pe o suprafaţă de 3.000mp, în ea putându-se adăposti o garnizoană de 2000 de soldaţi, caii şi armamentul acestora.



 În fortăreaţă, dincoace de zidul interior, erau săli în boltă, capele, ateliere, depozite, o multime de coridoare şi de cotloane pline de capcane. 


  • Al-Qal’al-Hambra

 Al-Qal’al-Hambra înseamnă în arabă Fortăreaţa Roşie. Această renumită citadelă este situată în apropierea oraşului Granada, în Andaluzia (sudul Spaniei). Fortăreaţa a fost construită în timpul cuceririi maure din Spania, fiind împrejmuită de ziduri solide şi având 23 de bastioane şi patru porţi. Numele actual este Alhambra şi provine probabil de la culoarea cărămizilor uscate la soare din care este construit zidul exterior. În secolele XIII-XIV, sub domnia lui Jusuf I, fortăreaţa este transformată într-un superb palat cu coloane şi bolţi decorate minuţios. Palatul are numeroase grădini şi terase cu plante şi fântâni arteziene. 
Din turnul Comares, ce se înalţă deasupra Sălii Ambasadorilor, se poate admira încă celebra Curte cu mirţi.                                              













  • Catedrala din Salisbury
 În perioada medievală au fost construite cele mai monumentale catedrale – clădiri grandioase unde se celebrau liturghiile creştine. Cea mai celebră dintre ele este catedrala din Salisbury, în sudul Angliei, construită în secolul al XIII-lea p. Chr. Fundaţia catedralei a fost construită în anul 1220, adâncimea ei având doar un metru, deoarece avea un fundament natural de pietre de quarţ. În anul 1225 au fost sfinţite primele trei altare ale construcţiei, pentru finalizarea părţii ei principale fiind necesari 33 de ani. Între anii 1285-1315 a fost construit turnul în formă de coif, având 125 m înălţime, pentru acesta fiind utilizate 6.500 de tone de piatră. După ridicarea turnului, a fost necesară consolidarea lui prin construirea unor noi bolţi şi contraforturi – ceea ce a făcut ca procesul de construire al acestei catedrale să dureze aproximativ 100 de ani. 

Celebra catedrală din Salisbury situată în sudul Angliei a fost construită în secolul al XIII-lea. Episcopul Richard Poore a decis ca această catedrală să fie construită dintr-o piatră specială. Catedrala din Salisbury este cea mai înaltă clădire dinainte de 1400 care încă stă în picioare. Modificări importante în structura acesteia s-au făcut în 1790, de către arhitectul James Wyatt, incluzând schimbarea iconostasului original şi demolarea turnului care adăpostea clopotul, construcţie care se alfa la 100 m de catedrală, devenind astfel una dintre cele 3 catedrale ale Angliei, care nu are batai de clopote, alături de Catedrala Norwich şi Catedrala Ely. Picturile din catedrală sunt făcute de către John Constable. Viziunile înfăţişate în picturi s-au schimbat foarte puţin de-a lungul timpului. Catedrala este de asemenea şi spaţiul de desfăşurare a acţiunii pentru romanul "The Spire" (Clopotniţa) scris de William Golding. Vizitatorii pot să facă "Turul Turnului", unde poate fi vizionat interiorul gol al turnului. Ceasul datează aproximativ din 1386 (posibil mai devreme) şi este cel mai vechi ceas care are un mecanism de funcţionare. Ceasul nu are faţă pentru ca toate ceasurile de pe vremea aceea sunau orele la clopot. Poziţia lui la  
început era într-un turn cu clopot., care a fost demolat în 1792. A fost restaurat şi reparat abia în 1956.


  • Tenochtitlan
 Tenochtitlan a fost un mare oraş contruit în secolele XIV-XV de către azteci, în deşertul din partea de nord a Mexicului. Legenda spune că poporul aztec a construit oraşul acolo unde i s-a arătat un semn special: un vultur aşezat pe un cactus ţinând un şarpe în gheare.

           Asemeni Veneţiei, oraşul era format din mai multe canale şi insule, unele dintre ele plutitoare, legătura cu uscatul fiind realizată printr-un drum construit de-a lungul unui dig înalt. În jurul anului 1500, probabil Tenochtitlan era cel mai mare oraş din lume. În piaţa centrală a oraşului, în interiorul unui zid de piatră, erau amplasate 45 de clădiri religioase, temple şi piramide în trepte. Oraşul a fost cucerit de spanioli şi distrus în 1521, odată cu moartea ultimului împărat aztec, Montezuma. Mexico, cel mai mare oraş al lumii moderne, a fost construit pe ruinele Tenochtitlanului.                                                                                                                                                                                                               






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu